Opstijgend vocht in huis? Laat het professioneel oplossen!

Vochtproblemen zijn er in allerlei soorten en maten

Vochtproblemen in woningen komen in zowel Belgiƫ als Nederland regelmatig voor. Het natte klimaat in onze contreien is hier debet aan. Maar er zijn ook specifiekere oorzaken, zoals lekkages, verzwakte woninggevels of een onvoldoende gedichte kelder. En soms is een verstopte dakgoot of regenpijp de veroorzaker van vochtproblemen.

Belangrijkste typen vochtproblemen

Feitelijk worden er minstens vier soorten vochtoverlast onderscheiden: doorslaand vocht, bouwvocht, lekkages en opstijgend vocht. Van doorslaand vocht is sprake als het vocht van buiten komt, zoals regen of hagel, en door de gevels, schoorsteen of buitenmuren naar binnen trekt. Bouwvocht is een gevolg van woningbouw waarbij muren en/of de vloer niet lang genoeg uitgedroogd zijn. Bij lekkages is er vaak sprake van kapotte leidingen, die vaak in de muur of in beton zitten en daardoor moeilijk te bereiken zijn. Ten slotte komt opstijgend vocht relatief veelvuldig voor. Opstijgend of optrekkend vocht kruipt dan vaak vanuit kelders via muren omhoog.

Hoe komt het dat er opstijgend vocht op uw muren zit?

Hoe wordt opstijgend vocht eigenlijk veroorzaakt? De oorzaken van optrekkend vocht lopen nogal uiteen en kunnen zeer divers zijn. De belangrijkste en bekendste voorbeelden van veroorzakers van opstijgend vocht zijn:

  • Een kelder die lekt of poreuze wanden heeft is een veelvoorkomende verklaring van opstijgend vocht. Hierdoor kan vocht via de keldermuren of het kelderplafond doortrekken in de muren van uw woning. Ook kan de houten vloer vocht opnemen en daardoor krom gaan trekken. Opstijgend vocht door de kelder wordt vaak opgelost door kelder goed te dichten via bekuiping. Hierbij word de kelder volledig waterdicht gemaakt door een vochtspecialist.
  • Er ontbreekt een waterkering - een laag noppenfolie - in de muren van uw woning. Een waterkering is wordt aan de onderkant in muren aangebracht en is cruciaal om opstijgend vocht te voorkomen, maar in oudere woningen ontbreekt deze vaak. De oplossing bestaat uit het inbrengen van een waterkering in uw muren.
  • Slechte ventilatie in huis kan ook leiden tot vochtoverlast op uw muren.De oplossing is hier: beter ventileren, eventueel door het aanbrengen van ventilatiesystemen op koude en vochtige plekken.

Vraag online een gratis offerte aan

Bekijk nu onze website voor meer informatie over opstijgend vocht en onze aanpak van dit probleem. En vraag ook direct een gratis offerte aan voor uw vochtprobleem. Tevens kan, mocht dat nodig blijken, een van onze medewerkers bij u langs te komen voor een vrijblijvende inspectie.